Daune auto
Află ce trebuie să faci în caz de accident auto.
Ce faci în caz de daună auto?
Un accident este un eveniment la care nu îți place să te gândești. Și totuși, ce faci în caz de daună auto? Știi ce procedură trebuie să urmezi?
Procedura de urmat în caz de accident – despre procedura de constatare amiabilă
Dacă accidentul a implicat cel mult 2 autovehicule și s-a soldat doar cu pagube materiale, poate fi încheiat un Constat Amiabil, fără a mai fi necesară implicarea poliției.
Odată completat Constatul Amiabil, este necesară notificarea cât mai rapidă a asiguratorului pentru a se realiza inspecția daunei și pentru a se acorda devizul de intrare în reparație.
Pentru accidente grave
În cel mai rău caz, accidentul poate fi soldat cu răniți sau chiar decese. Într-o asemenea situație:
-
Anunți autoritățile prin apel la 112;
-
Nu părăsești locul accidentului și nu modifici posibile probe până la venirea Poliției;
-
Odată stabilirea vinovăției, Poliția încheie procesul verbal și eliberează adeverința de intrare în reparație;
-
Dacă ești vinovat de accident, trebuie să îi dai șoferului păgubit o copie după polița ta RCA, în baza căreia va fi despăgubit;
Documente de care ai nevoie la avizarea unei daune
-
Actele de identitate și permisele de conducere ale conducătorilor auto implicați în accident;
-
Asigurările RCA valabile, certificatele de înmatriculare și/sau cartea de identitate ale celor 2 vehicule implicate în accident;
Îți recomandăm să faci frecvent o verificare a valabilității asigurărilor tale. Dacă au expirat, intră pe Economo pentru a le reînnoi.
-
Constatul amiabil sau procesul verbal încheiat de Poliție;
-
Împuternicire/Procură/Delegație din partea persoanei prejudiciate pentru persoana care avizează dauna și participă la constatarea acesteia, dacă nu sunt una și aceeași persoană ori dacă persoana prejudiciată este persoană juridică.
Recuperarea prejudiciului în caz de daună auto când ai RCA cu decontare directă
Dacă ai încheiat un RCA cu decontare directă, poți deschide dosarul de daună pentru recuperarea prejudiciului la asiguratorul ales, fără a mai merge la asiguratorul RCA al vinovatului de accident.
Condiții de aplicare
Nu uita că ai nevoie de o verificare că sunt îndeplinite anumite condiții pentru aplicarea decontării directe în caz de daună auto:
-
accidentul trebuie să se fi produs pe teritoriul României;
-
nu implică mai mult de 2 vehicule, ambele înmatriculate în România;
-
sunt doar pagube materiale, produse vehiculelor;
-
ambele vehicule implicate in accidentul auto au poliță RCA valabilă la data producerii accidentului;
-
accidentul nu a produs vătămări corporale și/sau deces.
Calculatorul Economo îți oferă posibilitatea de a alege asigurarea RCA cu decontare directă.
Alegerea service-ului la care să îți repari mașina
Dacă ai o daună pe care trebuie să o soluționezi în baza unei asigurări RCA, ai dreptul de a-ți alege singur unitatea reparatoare. Nu te poate constrânge nimeni să alegi să o repari la un anumit service.
Dacă ai de soluționat o daună în baza poliței CASCO, este posibil ca asiguratorul să aibă o lista de service-uri agreate din care trebuie să alegi.
Unele companii fac o astfel de listă pentru a fi sigure de calitatea serviciilor oferite la reparația unei daune auto.
Dacă atunci când auzi de daune auto îți pui mâinile în cap pentru că știi că soluționarea lor necesită timp și energie, află că există și companii specializate care te pot ajuta cu servicii de soluționare a daunelor.
Întrebări frecvente:
Dacă accidentul este soldat cu victime sau dacă implică mai mult de două vehicule, trebuie să suni urgent la 112.
Dacă sunt implicate doar două vehicule și sunt doar pagube materiale produse acestora, poți folosi procedura de constatare amiabilă.
Nu. Asigurarea RCA îl despăgubește doar pe cel care a fost prejudiciat. Dacă ești vinovat de un accident, îți poți repara mașina în baza unei polițe CASCO.
Decontarea directă te ajută să îți repari mașina la ce asigurator vrei tu, dar numai dacă nu ești vinovat de accident. Dacă evenimentul s-a produs din vina ta, ai nevoie de CASCO pentru soluționarea daunei.
Tu ești cel care decide unitatea service în care să ți se repare mașina. Asigurătorul îți poate face recomandări de serviceuri agreate, dar nu te poate obliga să îți repari mașina la niciuna dintre ele.