Logo Economo

Ce se ascunde în spatele diferențelor de prețuri la RCA?

Vrei un RCA cât mai ieftin și te înțelegem. Cu toții ne dorim să optimizăm bugetul dedicat asigurărilor. Știi deja că la economo.ro găsești ofertele potrivite pentru tine, dar parcă tot ai vrea să poți face mai mult pentru a plăti mai puțin la RCA. În primul rând trebuie să înțelegi că prețul asigurării RCA este influențat de o serie de factori care pot să țină sau nu de tine. O analiză realizată pe portofoliul economo.ro relevă o serie de date care vă pot ajuta să înțelegeți de ce plătiți cât plătiți și ce ați putea face pentru a plăti prime cât mai mici.

VEZI PRETURILE

Ești bărbat? Sau femeie? Ce tip de mașină conduci? Asta poate face diferența

Autoturisme

Femeile plătesc, în medie, 924 lei pentru o asigurare RCA pe un an, în timp ce bărbații au un tarif cu aproape 100 lei mai mic, adică 858 lei. Persoanele juridice, însă, au prețuri mai ridicate, media fiind de 993 lei, dar la asta cred că vă așteptați.

Un ”mit” care circulă în rândul posesorilor auto este că ar fi mai ieftin RCA-ul dacă mașina ar fi pe numele soției, dar iată că datele nu confirm acest lucru, cel puțin nu pentru actualul context al pieței de asigurări din România

Autoturisme de teren

Pentru autoturismele de teren, femeile plătesc în medie 995 lei pentru asigurare, iar bărbații 1023 lei. Prețul pentru persoanele juridice urcă semnificativ, ajungând la 1306 lei.

Aici teoria conform căreia femeile plătesc mai puțin pentru asigurare se verifică. Trebuie ținut cont însă de faptul că posesorii de autoturisme de teren pot fi mai degrabă bărbați, ceea ce înseamnă ca statistica privind accidentele provocare de femei/bărbați cu acest tip de autovehicule se modifică.

Autoutilitare

Diferențele explicate mai sus nu se mențin și în cazul autoutilitarelor. O femeie care deține o astfel de mașină plătește, în medie, 1760 lei, în timp ce un bărbat achită 1460 lei. Pentru persoanele juridice, tariful mediu ajunge la 2167 lei.

Motociclete

În ceea ce privește motocicletele însă, tarifele pentru polițele RCA sunt destul de apropiate între femei și bărbați. Femeile plătesc 264 lei pentru o asigurare, iar bărbații 277 lei. Persoanele juridice plătesc în medie 351 lei.

Se pare că, pe acest segment de vehicule, statistica privind accidentele produse de bărbați/femei nu creează o diferențiere majoră a tarifelor în funcție de gen.

Cum e traficul în județul tău? Știi că asta îți afectează prima de asigurare?

Prețul asigurării diferă semnificativ și în funcție de județul în care locuiește asiguratul. Orașele mari și județele cu densitate mare a populației sunt expuse mai mult la accidente, ceea ce se reflectă în primele de asigurare mai ridicate.

Top 5 județe cu cele mai mari tarife

Proprietarii de autoturisme din București, Ilfov, Constanța, Galați și Brăila au cele mai mari tarife medii pentru RCA, acestea variind între 1424 lei în București și 1208 lei în Brăila.

Top 5 județe cu cele mai mici tarife

La polul opus se află județele Harghita, Covasna, Caraș-Severin, Alba și Satu Mare. Aici, tariful mediu pe 12 luni pentru asigurarea RCA variază între 692 lei în Harghita și 842 lei în Satu Mare.

Câteva concluzii care te ajută să înțelegi de ce nu găsești acel RCA ieftin pe care îl cauți mereu:

1. Uneori, faptul că ești bărbat sau femeie te face să plătești mai mult: Femeile par să plătească mai mult pentru autoturisme și autoutilitare, în timp ce bărbații plătesc mai mult pentru autoturismele de teren. Aceste diferențe pot fi explicate prin diverși factori, inclusiv istoricul de accidente și preferințele de conducere.

2. Autovehiculele proprietate a persoanelor juridice: Tarifele pentru persoanele juridice sunt semnificativ mai mari în toate categoriile de vehicule, reflectând probabil un risc mai mare asociat cu utilizarea comercială a vehiculelor.

3. Localizarea/ Domiciliul asiguratului: Faptul că locuiești  în zone urbane aglomerate și intens circulate, precum București sau Ilfov, vine cu un cost mai mare pentru asigurare, datorită riscului crescut de accidente. În contrast, județele mai puțin populate, precum Harghita și Covasna, beneficiază de prime de asigurare mai mici.

Așadar, atunci când achiziționează o asigurare RCA, proprietarii de vehicule trebuie să ia în considerare o varietate de factori, inclusiv genul proprietarului, tipul vehiculului și domiciliul acestuia. Aceste date oferite de Economo.ro pot ajuta consumatorii să facă alegeri mai informate și să înțeleagă mai bine mecanismele din spatele stabilirii prețurilor asigurărilor.