Totul despre constatarea amiabilă
Ai auzit de constatarea amiabilă? Ai folosit vreodată această procedură de soluționare a unui accident?Trebuie să știi că acum constatarea amiabilă se poate face și în mod clasic (pe hârtie), dar și digital, printr-o aplicație dedicată.
Când și cum folosești constatarea amiabilă? Tot ce trebuie să știi despre constatul amiabil.
Dacă ești șofer cu state vechi, știi deja că șansele de a fi implicat măcar o dată în viața ta la volan într-un accident, sunt foarte mari. Înainte de 2009, orice incident în trafic se soluționa doar cu implicarea poliției, ceea ce complica mult lucrurile și procedurile erau anevoioase.
Lucrurile s-au schimbat și, de la 1 iulie 2009, accidentele rutiere care implică doar 2 autovehicule și au produs doar daune materiale (adică nu a fost nimeni rănit), pot fi soluționate fără a mai merge la poliție. Se completează doar formularul de constatare amiabilă. Desigur, condiția este ca ambele autovehicule să aibă poliță RCA valabilă. Dacă nu ai făcut-o încă, verifică oferta de asigurări RCA de la Sherlook.
Mai mult decât atât de la 15 octombrie 2022, pentru șoferi s-a lansat și aplicația digitală, prin care se poate completa și în format electronic formularul de constatare amiabilă.
La ce îți folosește constatul amiabil?
În cazul unui accident, pe baza formularului de constatare amiabilă completat și semnat de ambii conducători auto implicați în evenimentul rutier, asiguratorul poate emite documentele necesare intrării în reparație, fără alte drumuri sau declarații suplimentare.
Dacă evenimentul rutier produs respectă toate criteriile care îl fac eligibil pentru a fi soluționat prin constat amiabil, nimeni nu poate impune șoferilor implicați să meargă la Poliție. Mai mult decât atât, Poliția nu se implică de regulă în cazurile care pot fi soluționate prin constatare amiabilă.
Desigur, intrarea în reparație are loc doar după ce asiguratorul realizează și inspecția daunei.
Condițiile în care se poate folosi Constatul Amiabil
Pentru a putea folosi procedura de constatare amiabilă – fie că alegi varianta clasică de completare a formularului fizic, fie că folosești constatarea amiabilă digitală, trebuie îndeplinite o serie de condiții:
- Accidentul s-a produs pe teritoriul României.
- A produs DOAR pagube materiale (nu și vătămări corporale)
- Nu a produs pagube și altor structuri (stâlpi, garduri, clădiri, etc.)
- Implică cel mult 2 vehicule cu RCA valabil la data producerii accidentului. Oferte de asigurări RCA găsești oricând la Sherlook.ro – asistentul tău digital
Avantaje – De ce să folosești constatarea amiabilă?
Constatul amiabil a scutit mulți șoferi de bătăi de cap inutile. Accidentele minore, cum se produc zeci în traficul marilor orașe în fiecare zi, nu mai au nevoie decât de înțelegerea dintre șoferi și un formular completat uneori chiar pe loc, pe capota mașinii sau pe telefonul mobil, dacă se optează pentru constatarea amiabilă digitală. Apoi fiecare merge la treaba lui și se duce la asigurator pentru a obține documentele necesare intrării în reparație. În plus, nu mai este implicată Poliția și nimeni nu este tras la răspundere și amendat pentru producerea accidentului.
Așadar, pe scurt, avantajele pe care ți le oferă folosirea constatului amiabil sunt:
- Simplificarea procedurilor birocratice ce trebuie parcurse de la producere accidentului până la soluționarea daunei
- Scurtarea timpului necesar obținerii autorizației de intrare în reparație
- Eliminarea neplăcerilor legate de amenzi și chiar alte sancțiuni contravenționale, cum ar fi suspendarea permisului de conducere.
Cum se completează Constatul Amiabil?
Formularul de constatare amiabilă conține două pagini autocopiative, ambele cu aceeași valoare juridică.
Secțiunile care trebuie completate includ informații precum:
- data și locul producerii accidentului
- datele de identificare ale șoferilor implicați și ale proprietarilor vehiculelor implicate în accident
- datele vehiculelor implicate și ale companiilor la care au încheiate asigurarea RCA
- informații referitoare la circumstanțele producerii accidentului
- schița accidentului (desenul de care se tem mulți șoferi).
Formularul de Constatare amiabilă de accident în format electronic reproduce același model grafic, cu aceleași informații și are aceeași valoare juridică precum cel pe suport de hârtie, conform prevederilor legale.
Formulare de constat amiabil printate găsiți la asiguratorul sau brokerul care v-a încheiat asigurarea RCA.
Aplicația amiabila.ro este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store, direct pe telefonul mobil. Această aplicație nu înlocuiește actualul formular de constatare amiabilă pe suport de hârtie, acesta fiind în continuare distribuit de asiguratori și intermediari.
Acum că știi totul despre constatatul amiabil, îți dorim să nu fie niciodată nevoie să îl folosești. Pentru orice eventualitate însă, ai grijă să ai mereu polița RCA valabilă. Pentru asta te ajută asistentul tău digital de la Sherlook.ro.